MENU
zondag 1 september geopend!

Ledersoorten

Als je kiest voor een lederen meubel, is er vaak zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Om het je wat makkelijker te maken wordt hier deels uitgelegd wat de soorten leder inhouden en wat de verschillen zijn. Uiteraard kan ons personeel in de winkel u hier meer over vertellen.
Klik op één van de volgende snelkoppelingen om snel door de pagina te navigeren.

Kies je voor GEMAK, dan kies je voor Toledo en Mammouth leder
Kies je voor ELEGANTIE, dan kies je voor Softy leder
Kies je voor KARAKTER, dan kies je voor Pilotenleder
Kies je voor SOEPEL EN WARM, dan kies je voor Kenia leder
Handige onderhouds tips

Daarnaast is er ook meer informatie over

Massif leder
Toledo leder
Mammouth leder
Softy leder
Kenia leder

Waarom echt leder

Leder groeit en wordt niet gemaakt. Het is een echt natuurproduct met elk zijn eigen karakteigenschappen. Net als alle natuurproducten geldt ook voor leder dat het in de loop der jaren alleen maar meer charme krijgt. Door het type afwerking kunnen kleine kleurverschillen ontstaan. Ook kunnen er tijdens gebruik in het leder plooien komen, een bevestiging van een natuurlijke karaktereigenschap.

Leder is een natuurproduct pur sang. Leder wordt gemaakt van dierlijke huiden. Het is echter niet zo dat de dieren geslacht worden om de huid te kunnen gebruiken.
De dieren worden namelijk geslacht voor het vlees, het leder is voor de vleesverwerkende industrie slechts een restproduct.

- Wat is het verschil tussen stierenhuiden en koeienhuiden? Stierenhuiden zijn groter en sterker dan koeienhuiden, bovendien bevatten stierenhuiden minder natuurlijke beschadigingen zoals groeistrepen en littekens.
- Tip: Plaats het leder meubel niet direct bij een warmtebron of in het zonlicht, dit voorkomt snelle uitdroging en verkleuring. Voorkom verkleuring door zonlicht te vermijden.

Ledersoorten

GEMAK - Toledo en Mammouth leder

Toledo en Mammouth leder zijn gelooide runderhuiden. Dit leder wordt gestuced, geschuurd en vervolgens afgewerkt met dekkende pigmentverf. Deze werkwijze zorgt voor een redelijk uniform karakter en maskeren eventueel onderliggende littekens en/of insectenbeten.

Uiteraard zijn bij een natuurproduct de natuurlijke kenmerken niet voor 100% te maskeren en kunnen aders, strepen, littekens en insectenbeten nog lichtelijk zichtbaar zijn.

Aangezien de nerf van de huid na het verven een wat gladde uitstraling heeft wordt het leder nageprent. Door deze prent zullen de onderlinge structuurverschillen minder zijn dan bij ledersoorten zonder een dekkende verflaag. Om een goede grip en souplesse op het leder te houden worden de huiden na alle verfbehandelingen gewalkt. Hierdoor wordt het leder soepeler en krijgt het een mooie volle uitstraling.

Toledo leder heeft een dikte van 1,3 á 1,5 mm. Door deze dikte is Toledo leder iets sterker en heeft het tevens een hele mooie, volle, dikke uitstraling. Mammouth staat voor een dikte van 1,8 á 2,0 mm. Doordat leder een natuurproduct is, is er altijd sprake van enige plooivorming. Dit komt door de rek in het leder.

Toledo is relatief gemakkelijk in onderhoud. Een een kopje chocolademelk dat over de bank gaat is geen probleem. Deze eigenschap wordt veroorzaakt door de aangebrachte afdeklaag.

Gepigmenteerd leder, ook wel gedekverfd leder, is zeer duurzaam en zeer gemakkelijk in onderhoud. Hierdoor uitermate geschikt voor gezinnen.

Wie kiest voor Toledo of Mammouth leder, kiest voor gemak.

ELEGANTIE - Softy leder

Softy is een aantrekkelijke soort rundleder uit Brazilië. Deze ledersoort is licht gecorrigeerd met een finishlaag, waardoor een satijnachtig zachte grip ontstaat.

De elegante uitstraling, het two-tone effect, zorgt ervoor dat het leder zeer geschikt is voor eigentijdse en klassieke zitmeubelen. Het kleurenpallet bestaat uit een aantal rustige kleuren die prachtig te combineren zijn met vooral houten meubelen en vloeren.

Door zijn gladde structuur kunnen natuurlijke oneffenheden zoals nekplooien, littekens of insectenbeten zichtbaar zijn. Net als andere ledersoorten zal Softy, afhankelijk van gebruik, bepaalde kenmerken tonen, bijvoorbeeld plooivorming. Hetgeen de charme van Softy alleen maar versterkt.

Wie kiest voor Softy leder, kiest voor elegantie.

KARAKTER - Pilotenleder

Pilotenleder is gemaakt van gelooide buffelhuiden. Dit is een natuurlijke ledersoort waarbij de finishlaag is behandeld met puur natuurlijke verfstoffen.

Het leder is na een schuur- en verfbehandeling doorgewalkt, waardoor het leder een opgeruwd en gebruikt karakter krijgt. Hierdoor ontstaat de uitstraling van pilotenleder.

Aangezien we oersterke huiden gebruiken heeft het pilotenleder een harig karakter met een licht vleugeffect. Door de genoemde behandeling krijgt dit leder een mooie uitstraling, waarbij de echtheid van de natuur zeer herkenbaar is. We noemen dit een open karakter.

Door het gebruik van puur natuurlijke verfstoffen en het schuureffect ontstaat ook een transparante uitstraling met verschillende kleurnuances, we spreken dan over een “open” karakter. Eigenschappen van het openkarakter van pilotenleder zijn, kleine oneffenheden als insectenbeten, littekens, aders, structuurafwijkingen en/of plooien. Naast deze eigenschappen kunnen door de bewerking kleurverschillen voorkomen in de onderling verwerkte delen. Dit alles maak het pilotenleder zeer karakteristiek.

Wie kiest voor pilotenleder, kiest voor karakter.

SOEPEL EN WARM - Kenia leder

Kenia leder is een unieke puur natuurlijke ledersoort gemaakt van de mooiste buffelhuiden en is een aniline ledersoort. Door de kwaliteit van de huid hoeft er maar weinig bewerkt te worden om tot het eindproduct te komen.

Het heeft een robuuste, warme en zeer natuurlijke uitstraling. De robuuste uitstraling dankt het leder aan zijn specifieke nalooiing en licht schurende bewerking. Hierdoor krijgt het zijn eigen natuurlijke charme en kleuren. Hierdoor voelt het zeer prettig en comfortabel aan.

Kenia leder is zo een natuurlijke ledersoort, dat in het leder natuurlijke oneffenheden kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan herstelde littekens of insectenbeten en kleurverschillen. Het leder zal na verloop van tijd, mede ook door de gebruiksintensiviteit, natuurlijke gebruikskenmerken gaan vertonen zoals o.a. verkleuring, hetgeen de charme van het leder alleen maar zal versterken.

Kenia leder dankt zijn leefbare en natuurlijke uitstraling aan de kleuren die van het begin af aan niet egaal zijn (er is immers geen afdeklaag aangebracht). Ook in onderling aan elkaar gestikte delen kunnen verschillen qua kleur zijn, ondanks dat ze hetzelfde kleurnummer hebben.

Mensen die kiezen voor Kenia leder, kiezen voor soepel, warm en karakteristiek en niet altijd voor praktisch. Hierdoor is Kenia leder niet altijd geschikt voor gezinnen met kinderen.

Doordat Kenia leder geen afwerklaag heeft is dit type leder extra gevoelig voor verkleuring door zonlicht.

Wie kiest voor Kenia leder, kiest voor soepel en warm.

Onderhoud

- Als stelregel kunt u aanhouden dat slechts onderhoudsmiddel benodigd is voor meubelen die voorzien zijn van Toledo leder. Andere ledersoorten behoeven in principe alleen bij uitzondering een onderhoudsmiddel.
- Meubelen met Toledo kunnen behandeld worden met de Leather Protection set (All in House klanten krijgen deze er standaard bij).
- Schoonmaken van Toledo kan met het Leather Clean&Care product.
- Bij kleine beschadigingen kunt u gebruik maken van de bijwerkstiften die in samenwerking met Oranje en Ad Hulst ontwikkeld zijn.
- Op de site van Oranje (www.oranjebv.nl) zijn antwoorden op specifieke onderhoudsvraagstukken te vinden.
- Houdt u alstublieft ook in uw achterhoofd dat beschadigd Toledo leder ten gevolge van kleine ongelukjes vaak prima te herstellen is door FRC (denk aan de nagels van een hond of een brandende sigarettenpeuk). Dit is namelijk één van de voordelen van de aangebrachte afdeklaag.

 

MASSIF LEER

U heeft gekozen voor origineel Massif leer. Dit prachtige rundleer is speciaal voor gebruik op zitmeubelen ontwikkeld. De oorsprong van Massif leer is Zuid-Amerika. Alleen de beste huiden komen in aanmerking voor dit product. Onze vakkundige looiers verwerken deze huiden tot duurzaam meubelleer van 1,2-1,4 mm dikte.

Massif leer wordt, na het looien met chroomzouten, in het vat geverfd met aniline kleurstoffen. Vervolgens brengen we kleurpigmenten en een zachte, matglans, finishlaag aan. Hierdoor ontstaat de heerlijk softe grip en is het leer bijzonder geschikt voor diverse interieur toepassingen. Door de natuurlijke rekbaarheid van leer is plooivorming niet te vermijden en geen reden voor reclamaties.

U herkent origineel Massif leer aan de volgende typische en unieke kenmerken

-          prachtig zijdeglans uitstraling
-          natuurlijk nerfbeeld
-          typische kenmerken van leer blijven zichtbaar en voelbaar: insectenbeten, littekens en andere kleine onvolkomenheden.
-          soepel met een bijzonder softe grip
-          warme kleurpallet

Om de eigenschappen van het leer te behouden en het te beschermen adviseren we om de volgende basisregels in acht te nemen

-          plaats uw meubel niet in direct zonlicht
-          zorg voor voldoende ruimte tussen radiator en meubel
-          laat uw huisdieren niet op uw meubel zitten of liggen
-          zorg voor een prettig binnenklimaat: luchtvochtigheid idealiter 45-55%
-          stof uw meubel wekelijks af met een droge, pluisvrije doek
-          regelmatig uw meubel afzuigen met het meubelopzetstuk

TOLEDO LEER

U heeft gekozen voor origineel Toledo leer. Dit prachtige rundleer is speciaal voor gebruik op zitmeubelen ontwikkeld. De oorsprong van Toledo leer is Zuid Amerika. Op de grote pampa’s krijgen de runderen een bijzonder robuuste huid. Onze vakkundige looiers verwerken deze huiden tot duurzaam meubelleer. Uitsluitend huiden met voldoende dikte zijn geschikt voor Toledo leer. We selecteren de mooiste met een dikte van 1,3-1,5 mm.

Toledo leer wordt, na het looien met chroomzouten, in het vat geverfd met aniline kleurstoffen. Vervolgens brengen we een dekkende laag aan van kleurpigmenten. De pigmenten zorgen voor een mooie egale kleur. In het leer wordt een gelijkmatige nerf gewalst, waarna een sterke slijtlaag wordt aangebracht. In het walkvat wordt het leer extra soepel gemaakt. Hierdoor ontstaat de heerlijk softe grip en is het leer bijzonder geschikt voor diverse interieur toepassingen. Door de natuurlijke rekbaarheid van leer is plooivorming niet te vermijden en geen reden voor reclamaties.

U herkent origineel Toledo  leer aan de volgende typische en unieke kenmerken

-          robuuste, dikke uitstraling, typische kenmerken van leer blijven zichtbaar en voelbaar: insectenbeten, littekens en andere kleine onvolkomenheden
-          warme, egale kleuren
-          breed kleurenpalet
-          sterke slijtlaag
-          softe grip

Om de eigenschappen van het leer te behouden en het te beschermen adviseren we om de volgende basisregels in acht te nemen

-          plaats uw meubel niet in direct zonlicht
-          zorg voor voldoende ruimte tussen radiator en meubel
-          laat uw huisdieren niet op uw meubel zitten of liggen
-          zorg voor een prettig binnenklimaat: luchtvochtigheid idealiter 45-55%
-          stof uw meubel wekelijks af met een droge, pluisvrije doek
-          regelmatig uw meubel afzuigen met het meubelopzetstuk

MAMMOUTH LEER

U heeft gekozen voor origineel Mammouth leer. Dit prachtige rundleer is speciaal voor gebruik op zitmeubelen ontwikkeld. De oorsprong van Mammouth leer is Zuid Amerika. Op de grote pampa’s krijgen de runderen een bijzonder robuuste huid. Onze vakkundige looiers verwerken deze huiden tot duurzaam meubelleer. Uitsluitend huiden met voldoende dikte zijn geschikt voor Mammouth leer. We selecteren de mooiste met een dikte van 1,8-2,0 mm.

Mammouth leer wordt, na het looien met chroomzouten, in het vat geverfd met aniline kleurstoffen. Vervolgens brengen we een dekkende laag aan van kleurpigmenten. De pigmenten zorgen voor een mooie egale kleur. In het leer wordt een gelijkmatige nerf gewalst, waarna een sterke slijtlaag wordt aangebracht. In het walkvat wordt het leer extra soepel gemaakt. Hierdoor ontstaat de heerlijk softe grip en is het leer bijzonder geschikt voor diverse interieur toepassingen. Door de natuurlijke rekbaarheid van leer is plooivorming niet te vermijden en geen reden voor reclamaties.

U herkent origineel Mammouth leer aan de volgende typische en unieke kenmerken

-          robuuste, dikke uitstraling, typische kenmerken van leer blijven zichtbaar en voelbaar: insectenbeten, littekens en andere kleine onvolkomenheden.
-          warme, egale kleuren
-          sterke slijtlaag
-          softe grip

Om de eigenschappen van het leer te behouden en het te beschermen adviseren we om de volgende basisregels in acht te nemen

-          plaats uw meubel niet in direct zonlicht
-          zorg voor voldoende ruimte tussen radiator en meubel
-          laat uw huisdieren niet op uw meubel zitten of liggen
-          zorg voor een prettig binnenklimaat: luchtvochtigheid idealiter 45-55%
-          stof uw meubel wekelijks af met een droge, pluisvrije doek
-          regelmatig uw meubel afzuigen met het meubelopzetstuk

SOFTY LEER

U heeft gekozen voor origineel Softy leer. Dit prachtige rundleer is speciaal voor gebruik op zitmeubelen ontwikkeld. De oorsprong van Softy leer is Brazilië. Onze vakkundige looiers verwerken deze huiden tot duurzaam meubelleer.

Softy leer wordt, na het looien met chroomzouten, in het vat geverfd met aniline kleurstoffen. Vervolgens brengen we meerdere lagen van verschillende kleurpigmenten aan. De pigmenten zorgen voor een typisch two-tone effect. Het leer krijgt een levendig karakter. Na de kleurpigmenten brengen we een dunnen finishlaag aan. Hierdoor ontstaat de heerlijk softe grip en maakt het leer bijzonder geschikt voor diverse interieur toepassingen. Door de natuurlijke rekbaarheid van leer is plooivorming niet te vermijden en geen reden voor reclamaties.

U herkent origineel Softy leer aan de volgende typische en unieke kenmerken

-          warme two-tone uitstraling
-          typische kenmerken van leer blijven zichtbaar en voelbaar: insectenbeten, littekens en andere kleine onvolkomenheden.
-          breed inzetbaar
-          softe grip

Om de eigenschappen van het leer te behouden en het te beschermen adviseren we om de volgende basisregels in acht te nemen

-          plaats uw meubel niet in direct zonlicht
-          zorg voor voldoende ruimte tussen radiator en meubel
-          laat uw huisdieren niet op uw meubel zitten of liggen
-          zorg voor een prettig binnenklimaat: luchtvochtigheid idealiter 45-55%
-          stof uw meubel wekelijks af met een droge, pluisvrije doek
-          regelmatig uw meubel afzuigen met het meubelopzetstuk

KENIA LEER

U heeft gekozen voor origineel Kenia leer. Kenia leer is een speciaal voor zitmeubelen ontwikkelde luxe leersoort.

Om het typische karakter van origineel Kenia leer te verkrijgen worden de huiden van waterbuffels gelooid met chroomzouten en vervolgens met aniline kleurstoffen geverfd. Hierdoor dringt de basiskleur door en door in de vezels. Vervolgens worden oneffenheden gecorrigeerd door het leer licht op te schuren en met de hand te polijsten. Een vakkundig proces waardoor de typische  vleug ontstaat die voor de prachtige uitstraling zorgt en iedere huid uniek maakt. Origineel Kenia leer voelt heerlijk zacht en behaaglijk aan.

U herkent origineel Kenia leer aan de volgende typische en unieke kenmerken

-          robuuste, luxe uitstraling
-          de prachtige vleug in het leer die keer op keer verandert
-          natuurlijke kleurverschillen in de huiden, soms zelfs op één pand
-          structuurverschillen door handmatig polijsten van de originele huid

Kortom, een levendig stuk natuur dat door de vakkennis van looiers en meubel-makers  wordt omgetoverd  tot een heerlijk zitmeubel

Om de natuurlijke eigenschappen van het leer te behouden en het te beschermen adviseren we om de volgende basisregels in acht te nemen

-          plaats uw meubel niet in direct zonlicht, Kenia leer is hier bijzonder gevoelig voor. (zie onderhoud)
-          zorg voor voldoende ruimte tussen radiator en meubel
-          laat uw huisdieren niet op uw meubel zitten of liggen
-          zorg voor een prettig binnenklimaat: luchtvochtigheid idealiter 45-55%
-          stof uw meubel wekelijks af met een droge, pluisvrije doek
-          regelmatig uw meubel afzuigen met het meubelopzetstuk